Közélet

Klasszikus magyar édesség a legújabb őrület Kanadában

A receptet egy '56-os pesti menekültcsalád vitte ki magával Torontóba.

A magyar konyha világhírű. Igaz, sajnos, inkább csak Magyarországon – ezért is örülünk annyira minden budapesti Michelin-csillagnak, Gault Millau-ajánlásnak, toplistás fast food-étteremnek és erre portyázó sztárszakácsnak.

És ezért örülünk annyira az olyan híreknek, mint amit nemrég a Notable.ca-n olvastunk: egy budapesti hölgynek, Dobsinai Évának köszönhetően az elmúlt hónapokban a kanadaiak egyik kedvenc édessége lett a kürtőskalács.

Éva férjével és két gyerekével, Zoltánnal és Tamarával együtt 1956-ban emigrált Kanadába. Miután letelepedtek Torontóban, azért kezdett kürtőskalácsot sütni, mert az íze „az otthonra emlékeztette”.

Fotó: Eva's Original Chimneys
Fotó: Eva’s Original Chimneys

Amikor Éva unokája, Justin a feleségével először látogatott el Budapestre, ők is megkóstolták a klasszikus magyar édességet.

Elég volt egy harapás ahhoz, hogy eldöntsék, haza kell hozniuk Magyarországnak ezt az ízletes darabját Kanadába

– olvasható nagyanyjukkal közös vállalkozásuk, a 2015-ben alapított Eva’s Original Chimneys weboldalán.

Fotó: Eva's Original Chimneys
Fotó: Eva’s Original Chimneys

Éva unokái segítségével alaposan átértelmezte a klasszikus kürtőskalácsot. Torontóban és Dél-Ontarióban furikázó food truckjaikban az eredeti cukros és fahéjas-cukros mellett többek között fagylalttal, nutellával, vajkaramellával és sós karamellás brownie-darabokkal töltött csokoládéöntetes, illetve cheddaros-olivaoljas-citromos-borsos változatot is árulnak.

Nem csoda, hogy a helyiek hosszú, tömött sorokban várakoznak a mozgóbüféik előtt, sorban nyerik a díjakat, olyan főzősműsorokban szerepelnek, mint a Carnival Eats az amerikai Cooking Chanellen, a kanadai lapok és weboldalak pedig már egyenesen az „új cronutként” emlegetik a kürtőskalácsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik