Közélet

Összeszedtük, hol, mikor, ki mellett és ki ellen tüntethet Budapesten

Rendezvényekben és demonstrációkban nem lesz hiány. Sajnos, az időjás az idén sem kedvez a felvonulóknak.

Az idei március 15-e meglehetősen eseménydúsnak ígérkezik. A szokásos állami ünnepségek (zászlófelvonás a Kossuth téren, Orbán Viktor ünnepi beszéde a Nemzeti Múzeumnál stb.) mellett több párt és civil szervezet is ünnepi megemlékezéseket, illetve tüntetéseket tart Budapesten. Összeállításunkban igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy hol, mikor, ki mellett és ki ellen demonstrálhat holnap a fővárosban. Sajnos, nincs éppen kirándulóidő, az aktuális időjárásról a Kiderül.hu-n tájékozódhat.

Ha ön elégedett kormánypárti szavazó, felcsúti polgármester vagy más Fidesz-közeli notabilitás, esetleg akut kilométerhiánya van vagy szeretné élőben kifütyülni Orbán Viktort:

Fotó: AFP
Orbán Viktor miniszterelnök idén is a Nemzeti Múzeumnál ünnepel (Fotó: AFP)
  • Menjen ki reggel 9-re a Kossuth térre, ahol Áder János részvételével ünnepi zászlófelvonást tartanak. Közreműködik az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, az MH Központi Zenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység. A zászlófelvonás után a lovas díszegység, a zenészek és a Hagyományőrző Huszárok Egyesületének vezetésével ünnepi menet indul az Alkotmány utca, a Bajcy-Zsilinszky út, a Károly körút és az Astoria érintésével a Nemzeti Múzeumhoz, amelyhez bárki csatlakozhat, aki szereti a snájdig uniformisokat, a patakopogást és a katonazenét.
  • Vegyen részt a fél 11-kor-kor kezdődő Díszünnepségen a Nemzeti Múzeumnál. A megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István is beszédet mond majd; fellép: Varga Miklós, a Honvéd Férfikar és a TEK. Fergeteges programnak ígérkezik.
  • Sétáljon fel a Várba, ahol változatos családi programokkal várják a NER-kompatibilis polgárokat.

Ha ön szívesen hallgatja Kunhalmi Ágnest, Vona Gábort vagy Schiffer Andrást:

Fotó: MTI
Az NVI előtt Kunhalmi Ágnes várja a z MSZP híveit (Fotó: MTI)
  • Ha ön elkötelezett MSZP-szavazó, vagy szeretné elérni, hogy ne csak olyan témában lehessen népszavazást tartani Magyarországon, amire Orbán Viktor is rábólintott, menjen fél 2-re a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai főhadiszállása elé, és tüntessen együtt Kunhalmi Ágnessel a törvény előtti egyenlőségért. „Mára eljutottunk oda, hogy ezért ismét harcolnunk kell, egy nemzetként. Orbán Viktor elnyomó rezsimje verőemberekkel akadályoz meg egy népszavazási kezdeményezést, majd terelésbe fog. Mutassuk meg, hogy Magyarország nem hagyja magát a végtelenségig hülyének nézni és megalázni” – bíztatja támogatóit a párt a Facebookon, felelevenítve, hogy pár héttel ezelőtt néhány Fradi- és Erdősi Lászlóné-közeli fiatalember „fizikailag” akadályozta Nyakó Istvánt abban, hogy leadhassa a párt vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kérdéseit.
  • Ha ön fanatikus Schiffer-rajongó, irány a Pilvax-köz, ahol reggel 10-től az LMP tart ünnepi megemlékezést. Beszédet mond Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője, Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese és Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője.
  • Ha ön vérbeli Jobbik-drukker vagy mélyen meghatotta a párt cukiságkampánya, menjen fél 2-re a Március 15. térre, ahol beszédet mond Vona Gábor pártelnök, Dúró Dóra és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. Kiskutyákat és unikornisokat ugyan nem ígértek, de hagyományőrző ünnepi ágyúzást igen.

Ha ön nem elégedett kormánypárti szavazó, szimpatizál a civilekkel és/vagy a tanárokkal, és semmi kedve ahhoz, hogy Kunhalmi Ágnest, Schiffer Andrást vagy Vona Gábort hallgassa:

Fotó: CITIZENSIDE
A tanárok tüntetésén újra előkerülhetnek az esernyők (Fotó: Citizenside)
  • Vegyen részt reggel 10-től a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság Múzeum körúti tüntetésén. A Büki Zoltán vezette szervezet demonstrációját először helyhiányra hivatkozva nem vette tudomásul a rendőrség, de aztán egy bírósági határozat nyomán mégis engedélyezték.
  • Támogassa a szabad oktatásért küzdő tanárokat és diákokat. A Tanítanék mozgalom és a Független Diákparlament délután fél 3-ra az Andrássy út Hősök tere felőli végébe várja azokat, akik komolyan aggódnak az oktatás, a felnövekvő generációk és az ország jövője miatt. A kezdeményezéshez több mint 25 civil szervezet és szakszervezet csatlakozott. A demonstrálók a Hősök teréről a Parlament elé vonulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik