Közélet

Újra nyit a Vörösmarty Mozi

A Törőcsik Mari és Kárász Róbert jótékonysági szervezete, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány által létrehozott kulturális központban fogyatékossággal élők fognak dolgozni.

Március 10-én Premier Kultcafé néven újra nyit a Vörösmarty Mozi. A 2014-ben bezárt Üllői úti filmszínházat Törőcsik Mari és Kárász Róbert jótékonysági szervezete, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány újította fel és üzemelteti. Az alapítvány célja az volt, hogy munkahelyeket teremtsen a fogyatékossággal élő emberek számára.

Fotó: Facebook/Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány
Törőcsik Mari és Kárász Róbert (Fotó: Facebook/Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány)

Az alapítványt 2012-ben hozta létre Kárász Róbert, a TV2 műsorvezetője, hogy felhívja a figyelmet a megváltozott munkaképességűek alacsony foglalkoztatási arányára. A szervezet jótékonysági gálákon gyűjtötte össze a mozi felújításához szükséges pénzt, ahol ismert emberek gyerekkori plüssmackóit árverezték el. Az elmúlt években több mint százharminc híresség, köztük Kertész Imre, Esterházy Péter, Szabó István, Koltai Lajos és Röhrig Géza ajánlotta fel kedvenc gyerekkori mackóját a jó ügy érdekében. Maga az alapító Törőcsik Mari is felkínálta árverezésre egykori kedvencét.

Fotó: Facebook/Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány
Röhrig Géza, az Oscar-díjas Saul fia főszereplője is az adományozók között volt (Fotó: Facebook/Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány)

A jótékonysági szervezet négy év alatt 36 millió forintot gyűjtött össze a jótékonysági árverésekből. Ebből és a támogatói felajánlásokból újították fel a legendás művészmozit, amelyben a vetítőterem mellett egy kávézót, egy Cserpes-pékséget és egy „varieté-termet” is kialakítottak, ahol koncerteket, rendezvényeket és kulturális programokat rendeznek majd. Mint sajtóközleményükben írták, Európában ez lesz az első olyan közösségi és kulturális tér, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik