Közélet

Mintha egy baktériumokkal teli petricsészében utaznál

Egy brooklyni fotós begyűjtötte és lefényképezte a New York-i metróban tenyésző mikroorganizmusokat. Ijesztő dolgokat talált.

Elképzelni is szörnyű, hányféle kórokozóval kerülhetünk közvetlen kapcsolatba, ha metrón, buszon vagy villamoson utazunk. Elég megfogni egy kapaszkodót, hogy megfertőződjünk, ráadásul a szakértők szerint érdemben védekezni sem tudunk ez ellen.

Fotó: Craig Ward
Fotó: Craig Ward

Craig Ward amerikai fotós úgy döntött, utánajár annak, hogy milyen mikroorganizmusok tanyáznak a New York-i metróban, ezért a hóna alá csapott pár steril kendőt és kémcsövet, és elindult begyűjteni őket. Az amerikai nagyváros mind a huszonkét metróvonalát végigjárta, és minden ülésről, kapaszkodóról mintát vett, ami az útjába került.

„Kevés olyan dolog van, ami miatt furcsán néznek rád a New York-i metrón, de ha elkezded kipakolni a tudományos felszerelésedet, szinte biztos, hogy az utastársaid felhúzott szemöldökkel távolabb húzódnak tőled” – mondta a New York Magazine-nak nyilatkozva.

Fotó: Craig Ward
Fotó: Craig Ward

Ward gondosan feljegyezte, hogy melyik mintát hol gyűjtötte, majd hazatérve tenyészetekbe tette, és lefényképezte őket. Ha úgy tetszik, elkészítette az egyes metróvonalak „mikroorganikus portréját”. Az általa begyűjtött mintákban jórészt ártatlan, a „természetes flórához” tartozó penész- és élesztőgombákat talált, de akadtak veszélyes korokozók is szép számmal: mint a súlyos ételmérgezést okozó kólibaktérium, több, a szalmonellafertőzésért felelős baktériumtörzs, illetve a streptococcus és staphylococcus baktériumok, amelyek akár tüdő- vagy agyhártyagyulladást is okozhatnak.

Fotó: Craig Ward
Fotó: Craig Ward

Ward szerint New Yorkban metrózni nagyjából olyan, mintha egy baktériumokkal teli petricsészében utazna az ember. És sajnos, több, mint valószínű, hogy a budapesti vonalakon sem sokkal rózsásabb a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik