Közélet

Mi lenne, ha metróval utazhatnánk Budapestről Berlinbe?

Egy New York-i grafikuscsapat elkészítette a 214 város 791 metróvonalát összekötő World Metro Mapet. A művészeti projektnek gyakorlati haszna is van: az alkotók a mozgáskorlátozottak közlekedését szeretnék megkönnyíteni.

Az ötvenes évek végén Constant Nieuwenhuys holland képzőművész elképzelte, milyen lenne az Új Babilon: egy utópisztikus társadalom, amelyben az emberek teljes szabadságban, kötöttségek nélkül élhetnek. Nieuwenhuys utópiájában robotok dolgoznak helyettünk, mi pedig szertelen Homo Ludensekként, a legteljesebb gondtalanságban és kényelemben éljük az életünket egy olyan világban, amelyet egyetlen, határok nélküli „szabad paradicsommá” változtatott a technológia.

Sajnos, elég körülnéznünk ahhoz, hogy belássuk, a holland művész gyönyörű víziója nem vált, nem is válhatott valóra, a globális mobilitást mind a mai napig korlátok közé szorítják a természetes és saját magunk által felhúzott határok. „Pedig a határok viszonylag újkeletű találmánynak számítanak” – mondta a Wirednek nyilatkozva Gerardo Cid, a New York-i ArtCodeData művészcsoport grafikusa. A csapat nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy – részben éppen a Nieuwenhuys munkája előtti főhajtásként – elkészítette a World Metro Mapet: egy elképzelt térképet, amely egyetlen, globális hálózatba foglalja a világ valamennyi nagyvárosának metróvonalait.

A World Metro Map aktuális változatában 214 város, 791 vonala és 11 924 állomása szerepel, köztük a budapestiek is. Cid és alkotótársai folyamatosan bővítik a térképet. Igyekeznek a lehető legpontosabban megjeleníteni rajta a metróvonalakat, de itt-ott azért kénytelenek apróbb változtatásokat eszközölni, hogy összeköthessék őket egymással. „A New York-i vonalak között például jóval kisebb a távolság, mint a valóságban” – fejtegette a tervező. Cid és társai nemzetközi átszállópontokat is terveztek: így lehetséges, hogy – legalábbis az Új Babilon által ihletett fiktív világban –, metróval utazhatunk Washingtonból Sao Paulóba vagy Budapestről Berlinbe.

Az ArtCodeData kezdeményezésének gyakorlati haszna is van. A művészek az Open Accessibility nevű civil szervezettel közösen eddig 76 000 dollárt gyűjtöttek össze a Kickstarteren egy olyan adatbázis létrehozására, amely lehetővé tenné, hogy a mozgáskorlátozottak jó előre tájékozódjanak arról, hogy a világ különböző városaiban hol tudnak akadálymentesített tömegközlekedési eszközökön utazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik