Közélet

Lehúzza a rolót a nemzet első deszkásboltja, de van remény

Deszkás brigádban létezni megfizethetetlen, még ha más is a divat manapság. Az olcsóság azonban a tönk szélére sodorta az ország első deszkásboltját. Interjú a Villányi úti tulajjal, aki szerint a gördeszka korántsem halott és Veszprém válhat a hazai skaterek Mekkájává, miközben Budapesten a belsőépítészet felé fordulnak.

Mutterék szoktak lottózni. Nem nyernek lószart sem, EU-s nyelvezeten szólva, az állami büdzsé nettó befizetői. Egyszer azonban kisütött a nap a felhők mögül, és volt talán egy hármasuk. Pár ezer forint, kb. 4000 volt a nyeremény, már nem emlékszem, de hálistennek én, a kamasz gyerek kaptam az összeget. Hálám jeléül felszálltam a buszra és meg sem álltam a Villányi úti Zone-ig.

Akkoriban ez volt a város egyik legnevesebb deszkásboltja, tombolt még a láz, amit a kilencvenes évek végi kaliforniai “punk” indított a klipekkel, ahol pár, zenélni alig tudó hülye gyerek verette egy félcső körül, miközben tinifiúk pattogtak a skateboardokon és pompomlányok rázták a közönségben.

Életemben nem deszkáztam, de ez egy élet- és öltözködési stílus lett, el kellett néha menni az ország első deszkásboltjába, a Zone-ba (esetleg a Speedbe) venni valami menőt. Így vettem meg a szürke Vans pólómat, aztán ezzel jaszkariztam sokáig: lottónyereményből vásároltam a cuccot. De minden véget ér egyszer:

a Zone tulajt és nevet váltott, a jogutód Stég pedig döntést hozott, lehúzzák a rolót mint szaküzlet.

Kedden sikerült beszélni Jassek Balázzsal, a Stéget működtető Zone 99 Kft. ügyvezetőjével is. A bezárás oka egyszerű, mint a kő: hanyatlik a kereslet, nem érdemes fenntartani a kínálatot. Persze az ide vezető út elég hullámzó volt. 1995-ben nyitották az első Stéget Veszprémben, ami azóta teljesen beágyazódott a városban, sőt a régióban. Jassek együtt működött a Villányi úti Zone-nal, ami szintén ekkor nyitott, az ország első deszkás boltjaként. Ugyanazok voltak a tulajok, mint az említett Speed boltoknál. Aztán megnyíltak a Garage Store-ok, amikről így emlékezik vissza Jassek:

A deszkalapot nem prémiumtermékként jelenítik meg, inkább marketingeszköz. Ha egy bizonyos kort elért a lap, leárazzák, megszabadulnak tőle. Ők a cipőből élnek, ahogy mi is. De ebben a szegmensben akkora lett a konkurenciaharc, hogy nem tudunk talpon maradni.

Ebben nem segített az sem, hogy sokan már webshopokból rendelték a deszkalapot, és a szürke piaci, olcsóbb lapok is dobtak a hanyatláson. A Zone tehát 2011-re bezárni kényszerült (volna), de ekkor jött a régi partner (és ekkor már nagykeres) Jassek, aki fantáziát látott a megmentésben, átvette a bizniszt és a mai napig üzemeltette a boltot.

Galéria
Forrás: 24.hu/ Molnár Zoltán

Közben bejött a képbe a longboard-mánia, kb. 3 éve, de ők nem akartak belemenni, ahogy Jassek fogalmazott, “mi egy core gördeszkás üzlet voltunk”. Az egyik beszállító, a Santa Cruz gyártott “cruzer boardokat“, ami valami hasonló, így mutatóba idővel kitettek párat. Amikor már nem volt rentábilis az üzlet, egyre több cruzer és néhány longboard is bekerült. Ezután jött a koncepcióváltás: nem “a core deszkás” hanem “a deszkás” bolt lett a Stégből. Az igazi gördeszkázás már nem hype, aki csinálja, csinálja, de az utca embere megszokta a látványt és már nem szupertrendi.

Az új profil

Az üzlethelyiség tehát nem fog bezárni, amennyiben az újbudai önkormányzat rábólint az új tervekre. Belsőépítészet és dizájn lesz az új profil. Mostanság csökkentett üzemmódban, pénteken és szombaton vannak nyitva, a készlet kiárusítása zajlik, miközben február elejére terveznek egy tematikus hetet, ami egy szeletet be tud mutatni a legendás Villányi úti skateshop életéből. Ezen a gördeszka egyéb megjelenítési fajtáit állítják ki, inkább kortárs műalkotásként, mint használati tárgyként.

Ez nem pláza, nem a Király utca, a különleges dolgok hozzák ide az embereket.

Így indokol Jassek, aki elmondta, hogy az üzlet kétharmada már most is galéria, szoktak és fognak is kiállításokat, workshopokat rendezni. Interjúnk helyéül is az egyik hátsó szoba szolgált, ami egy kis tárlattá vedlett: a falon Bucky Lasek által szignózott lapok és Rune Glifberg által aláírt poszterek, na meg a régi Zone-crew kézjegyével ellátott plakátok vannak egymás mellett. Egyes deszkalapok több száz dollárt érnek, de készült lapokból egy egyszerű pad is, ami cirka 250 ezer forintos eszmei értékkel is rendelkezik – legalábbis amikor kiállításokra vándorol, ennyire biztosítják be. Pláne, hogy később kiderült, egy marha értékes (limitált szériás) lapot vágtak ketté hozzá.

Veszprém persze megmarad a Stég zászlóshajójának, ide már úgy beépültek, hogy az csoda (ráadásul külön cég működteti azt). A kilencvenes évek végén Jassek szerint az egész Dunántúlról jártak ide bevásárolni, és mára van egy prémium hírneve Veszprémben a boltnak, ezt erősítenék tovább rendezvényekkel és belső faceliftinggel, valamint új, ismeretlen brandek bemutatásával.

Ezért deszkázz!

A deszkázás tehát elindult a dinoaszauruszok rögös útján, de Jassek szerint remény mindig van. Már az életérzés miatt is:

A gördeszkázás olyan szabadságélményt ad az embernek, amire ezen kívül talán a motorozás képes. Ahogy elkezded a gördeszkázást, van benne életérzés. Itt bekerülsz egy közösségbe, akik összetartóak, nemzetközi kapcsolataid is kialakulhatnak. Ha nálad is van egy deszka, és látom, hogy kopott, ha látom, hogy a cipőd az ollie padnél kopott, tudom, hogy egy brigádban vagyunk – és ez megfizethetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik