Közélet

A Budapest.24.hu kedvenc helyei: Gdansk könyvesbolt és büfé

A Gdansknak köszönhetően Budapesten is kipróbálhatjuk, milyen egy igazi lengyel kiskocsmában poharazgatni. Ráadásul az ital mellé finom harapnivaló és kulturális élmények is jutnak.

Aki járt már a krakkói zsidónegyedben vagy a varsói óvárosban, az tudja, hogy lengyelekkel együtt inni nem mindennapi élmény. Lengyelország derék polgárai már-már transzcendentális szintre emelték a piálást: számukra ez a lengyel életszemlélet, filozófia és nemzeti öntudat elidegeníthetetlen része, amely köré komplett, sör- és vodkakorcsolyákból, falatkákból, kanapkikból álló gasztrokultúra is épült. Ezért van az, hogy a lengyel vodka klasszisokkal jobb, mint a finn, pláne az orosz. Ezért vannak egészen elképesztően finom söreik. Ezért van saját kocsmafrencsájzuk is: a híres-hírhedt Pijalnia-hálózat, ahol a sörtől a vodkán keresztül a teáig minden négy zlotyba kerül. Persze, teát nem sokan isznak.

Fotó: 24.hu/Dávid Imre
Fotó: 24.hu/Dávid Imre

Sajnos, Budapesten csak elvétve találunk igazán jó lengyel éttermet vagy kocsmát. Ezért is örültünk annyira, amikor 2014-ben Marzena Jagielska és férje, Szepessy Ákos képzőművész, a Fortepan egyik alapítója megnyitotta a Gdansk könyvesbolt és büfét a Bartók Béla úton. Egy olyan helyet, ahol nem csak remek ételekkel és italokkal, hanem szépen illusztrált könyvekkel, folyóiratokkal, irodalmi és művészeti kiadványokkal is várják a betérőket. No meg különféle rendezvényekkel: például felolvasásokkal és kiállításokkal is.

Fotó: 24.hu/Dávid Imre
Fotó: 24.hu/Dávid Imre

Marzena a lengyel kikötővárosban nőtt fel, aztán magyar-német szakos egyetemistaként Budapestre jött tanulni, és miután megismerkedett Ákossal, itt telepedett le. Szerencsére, a legjobb recepteket is magával hozta: erre és kettejük közös munkájára alapozták a vállalkozásukat is. Az aprócska, de nagyon hangulatos üzlethelyiséget is együtt rendezték be; az egyedi, letisztult arculatot Ákos, a régi bútorokból összerakott pultot pedig szobrászművész barátjuk, Balla Gábor tervezte.

Fotó: 24.hu/Dávid Imre
Fotó: 24.hu/Dávid Imre

A hangulathoz hasonlóan a választék is egyedi. A Gdansk legnagyobb specialitása a hering, amelyet különféle formákban – például fűszeres olajban eltéve, aszalt szilvával töltve, tejfölösen vagy éppen buciban szervírozva – is megkóstolhatnak a vendégek. Népszerű még a zapiekanka (gombás-sajtos melegszendvics), a barszcz (céklaleves), a zsíros-kolbászos kenyér és a marinált gomba is – és még számtalan más lengyel specialitás, amivel Marzena és Ákos lepi meg hétről-hétre a vendégeit.

Fotó: 24.hu/Dávid Imre
Fotó: 24.hu/Dávid Imre

Persze, valamivel le is kell öblíteni a sok finomságot. Szerencsére, a helynek ezen a téren sincs szégyellni valója: a vodka mellett a hazánkban sajnos igazi ritkaságnak számító lengyel kézműves söröket, a gyömbéres limonádét vagy a korábbi cikkünkben már megénekelt Hivatal tulajdonosai által behozott Cofesa kávét is kipróbálhatja, aki betér a Bartók Béla úti büfébe. Nem is beszélve a shotokról: mint a Żubrówkából, almaléből és citromból kevert szarlotka vagy a málnaszörp, vodka és tabasco szósz házasításából született veszett kutya. Ezek szatmári szilvához szokott honfitársaink számára első hallásra nyilván borzalmas kotyvalékoknak tűnhetnek, de saját tapasztalatból tudjuk, hogy kipróbálásuk gyakorlatilag azonnali függőséghez vezet.

Na zdrowie!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik