Közélet

Fizess a parkolásért ételadományban!

Egy amerikai város példaértékű akcióval igyekszik segíteni a rászorulóknak.

Nem mindennapi kezdeményezéssel hívta fel magára a figyelmet az amerikai Lexington városa. A Kentucky állambeli település vezetői úgy döntöttek, a karácsonyi ünnepekre való tekintettel lehetővé teszik az autósoknak, hogy öt hétig pénz helyett ételadományokkal fizessék ki a parkolójegyeiket. Egy tizenöt dolláros parkolás tíz konzervbe kerül. A befolyt adományokat a helyi élelmiszerbank osztja szét.

A város tavaly indította el a programot; az ötletet egy egyetemi kampuszon rendezett kísérlet adta. Eleinte fontolgatták, hogy egy bostoni jótékonysági akció mintájára játékokat is elfogadnak, de ezt végül elvetették. „Azért döntöttünk az élelmiszer mellett, mert az mégiscsak alapvető szükségleti cikk” – mondta a Fast Co.EXIST-ne k nyilatkozva Gary Means, a helyi parkolási társaság igazgatója.

Means szerint annak ellenére, hogy karácsonykor sokan adományoznak élelmet, az élelmiszerbanknak mindig újabb készletekre van szüksége. „Az egyik első dolog, amit megkérdeztem tőlük az volt, hogy elfordult-e már, hogy túl sok felajánlást kaptak. A válasz egyértelmű nem volt. Nagyon sokan szorulnak rá a segítségükre” – mondta, hozzátéve, hogy ha mégis annyi adomány halmozódna fel, amennyit nem tudnak kiosztani, azt továbbadják a környékbeli élelmiszerbankoknak.

Tavaly több mint hatezer konzervet gyűjtöttek össze a rászorulóknak, és az idén még több adományra számítanak. Persze, ez egyúttal azt is jelenti, hogy a város elesik némi készpénzbevételtől, de Means azt mondta, ezt könnyen pótolni tudják. Nem véletlen, hogy a jó példát látva más települések, köztük Chicago egyik külvárosa is úgy döntött, hogy ők is hasonló projekteket indítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik