Közélet

„Van egy másik Magyarország”

A Heti Betevő vasárnapi ételosztásán Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László zenélt a rászoruló embereknek.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) október 15-18. között nyolcadik alkalommal rendezte meg a Transzfer Budapest Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. A kiváló külföldi és magyar írók részvételével tartott rendezvénysorozat témája ezúttal az irodalom és a gasztronómia kapcsolata volt. A nyitónap estéjén „Végy tíz deka irodalmat” címmel árverést tartottak, amelyen ismert és népszerű kortárs írók – köztük Bodor Ádám, Dragomán György, Esterházy Péter, Nádas Péter és Parti Nagy Lajos – kézzel írott receptjeit árverezték el.

Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória
Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória

Az aukcióból befolyó összeget más rendezvények bevételével együtt a Heti Betevőnek ajánlották fel. A 2013 decemberében indult civil szervezet vasárnaponként Budapest hetedik és nyolcadik kerületében, Székesfehérváron, illetve Makón oszt meleg ételt a rászorulóknak.

Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória
Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória

Múlt vasárnap a PIM munkatársai is részt vettek a Heti Betevő Klauzál téri ételosztásán. Az ételre várakozó embereknek Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László zenélt és olvasott fel.

„Régóta figyelem a Heti Betevő munkáját, de csak most értettem meg, valójában mekkora áldozatot vállalnak – mondta a Budapest.24.hu-nak nyilatkozva Grecsó Krisztián. – Az emberek többségéhez hasonlóan ők is heti hat napot dolgoznak, mégsem restek vasárnap reggel felkelni, és ahelyett, hogy egy félórával tovább aludnának, kijönni ide, hogy ételt osszanak a rászorulóknak.”

Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória
Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória

Grecsó azt mondta, különös élmény volt számára az ételosztás. „Bevallom, eleinte szkeptikus voltam. Nem tudtam, hogyan fogadják majd a produkciónkat – mesélte. – De aztán, amikor azt láttam, hogy az emberek kávéval és pogácsával a kezükben fátyolos tekintettel hallgatják a zenénket, úgy éreztem, valóban tudtunk nekik adni valamit. Nyilván sokan vannak közöttük, akik évek óta nem hallgathattak zenét, akiknek az életéből kikopott a muzsika és kiment a szöveg is. Lehet, hogy abból a nagy tömegből, akik az ebédre vártak, csak tizenöt ember figyelt ránk, de azt éreztem, hogy annak a tizenötnek sokat jelentett, hogy eljöttünk, és játszottunk nekik.”

Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória
Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória

Kollár-Klemencz László szerint fontos, hogy kimutassuk, Magyarországon még mindig, minden társadalmi és politikai terheltségünk ellenére, vannak olyan emberek, akik együtt éreznek az elesettekkel. „Fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, hogy megpróbáljuk megérteni egymást. Éppen ez az oka annak, hogy nagyon szívesen mondtam igent erre a felkérésre – fejtegette. – Meggyőződésem, hogy nyitnunk kell egymás felé, és meg kell nyitnunk a saját világunkat mások előtt – függetlenül attól, hogy éppen milyen helyzetben vannak. Megdöbbentő látni, hogy Magyarországon és azon belül is Budapesten milyen mérhetetlen társadalmi és szociális szakadékok választanak el egymástól egyes életeket.”

Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória
Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória

Grecsó szerint nagyon érdekes megfigyelni, hogy egymással párhuzamosan milyen ellentétes irányú folyamatok zajlanak ebben az országban. „Magyarország egyre kegyetlenebb, urizálóbb, durvább lesz: egy kerítésépítő, kirekesztő, borzasztó hely – miközben ezzel párhuzamosan egyre több és egyre erősebb civil mozgalom jelenik meg az országban, akik egyre erőteljesebben hallatják a hangjukat – jelentette ki. – Van egy másik Magyarország, amelyik nem akar rossz hangulatú, idegengyűlölő, részvéttelen lenni. Nekünk, íróknak, zenészeknek észre kell vennünk ezt a másik Magyarországot, és a saját eszközeinkkel: az irodalommal, a zenével, a társadalmi tudatosságunkkal nekünk is hozzá kell tennünk a magunkét.”

Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória
Fotó: 24.hu/Pál Anna Viktória

A vasárnapi ételosztásnak Grecsó, Kollár-Klemencz és Háy mellett egy meglepetésvendége is volt. Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságíró, a Kovácsi László-díj idei nyertese egyenesen a MÚOSZ-székházban rendezett díjátadóról sétált át a Klauzál térre, hogy személyesen ajánlhassa fel az elismeréssel járó pénzjutalmat a Heti Betevőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik