Közélet

Warhol, Lichtenstein és Blake a Ludwig Múzeumban

A pénteken kezdődő Ludwig Goes Pop+The East Side Story című kiállításon a legjobb amerikai és európai pop art művészek – köztük számos magyar – alkotásait nézhetik meg a látogatók.

A német Peter és Irene Ludwig, a Ludwig-múzeumhálózat alapítói híresek a kortárs képzőművészet iránti rajongásukról. Gyűjteményük talán legismertebb darabjai a 182 eredeti Picasso mellett az olyan világhírű pop art művészek alkotásai, mint Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Tom Wesselmann, Allan D’Arcangelo, Richard Lindner, Peter Blake, Richard Hamilton, David Hockney és Mimmo Rotella.

Ezeknek a kiemelkedő alkotóknak a műveiből rendez kiállítást október 9. és január 3. között a budapesti Ludwig Múzeum Ludwig Goes Pop+The East Side Story címmel. A nem mindennapi tárlaton az amerikai és európai művészek mellett a magyar és a kelet-európai pop art legjobbjainak – köztük Keserü Ilona, Konkoly Gyula, Lakner László, Siskov Ludmil, Szenes Zsuzsa, Boris Bućan, Vera Fischer, Tomislav Gotovac, Dušan Otašević, Sanja Iveković, Běla Kolářová, Jana Želibská, Natalia LL, Stano Filko, Julius Kolle és Marko Pogačnik – képeit és plasztikáit is megnézhetik az érdeklődők.

„A pop art érdekessége abban rejlik – és ezt a kiállítás is nyilvánvalóvá teszi –, hogy a közönségtől meglehetősen nagy távolságot tartó absztrakció után egy olyan figuratív ábrázolást hozott be az akkori kortárs művészetbe, amely hétköznapi referenciái révén ismerős és látszólag könnyen értelmezhető volt a nézők számára. Ugyanakkor paradox módon épp a fogyasztói társadalom kritikáját is adják ezek a művek azzal, hogy a hétköznapi fogyasztás mechanizmusát ültetik át a művészetbe, felkínálva az alkotásokat a befogadói fogyasztásnak. Igaz ez azokra az ábrázolásokra is, amelyek már eleve kritikusan nyúlnak egy-egy témához, melyek közül kiemelkedik a (vietnámi) háború, vagy a tömegmédia reprezentációja” – írták a kiállítás beharangozójában.

A tárlat anyagának nagy részét a budapesti bemutatót megelőzően a kölni és a bécsi Ludwig Múzeumban is bemutatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik