Közélet

BIDF: Az év legjobb dokumentumfilmjei az Urániában

A Budapest International Documentary Festivalon (BIDF) a világ idei dokumentumfilmes termésének legjavát nézhetik meg az érdeklődők az Uránia Moziban.

Idén második alkalommal rendezik meg a Budapest International Documentary Festivalt (BIDF) Budapesten. Szeptember 23-27 között több mint száz olyan magyar és külföldi dokumentumfilmet nézhetnek meg az érdeklődők a Rákóczi úti Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelyeket máshol, máskor talán nem is láthatnak majd. Az alábbiakban a legígéretesebb versenyfilmek közül válogattunk.

Örökké együtt – Cseh Köztársaság, 2015

Petr informatikát tanult. Miután megismerkedett a szintén egyetemista Simonával, elhatározták, hogy összeköltöznek és együtt valósítják meg az álmaikat. Huszonöt együtt töltött év és kilenc gyerek után az álmok továbbra is álmok: se folyóvizük, se fürdőszobájuk, se WC-jük; egy lakókocsiban élnek egy mező közepén. Az önfenntartás, a szeretet és az összetartás a családban az irányadó elvek. Vajon fojtogatóvá válik-e az apai szeretet a gyerekek számára? Be lehet-e illeszkedni a modern társadalomba ilyen háttérrel?

Vetítik:

  • 2015. szeptember 25. Uránia Nemzeti Filmszínház 2. emelet l Kisterem l 11.30
  • 2015. szeptember 26. Uránia Nemzeti Filmszínház l Nagyterem l 13.00
  • 2015. szeptember 27. Uránia Nemzeti Filmszínház 2. emelet l Nagyterem l 11.30

Az Ana tér – Horvátország, 2015

Ana már negyven éve pihenőnap nélkül jár a városi templom elé vallásos naptárakat és rózsafüzéreket árulni. Akkor is, ha süt a nap, akkor is, ha fúj a szél, akkor is, ha esik az eső, minden áldott nap. A tőle öt méterre álló bódéban Zorka, legádázabb vetélytársa dolgozik. Vásárlóikat folyamatos leértékeléssel próbálják elcsábítani egymástól, egyszerű az üzletpolitika. Mégis: Ana, Zorka és a Tér megbonthatatlan triót alkotnak ebben az egymásra utaltságról és barátságról szóló, humoros kisfilmben.

Vetítik:

  • 2015. szeptember 24. Uránia Nemzeti Filmszínház 2. emelet l Kisterem l 18.45
  • 2015. szeptember 25. Uránia Nemzeti Filmszínház 2. emelet l Kisterem l 17.45

Érpatak modell – Hollandia, 2014

A film Orosz Mihály Zoltán, a hiper-energikus és ultranacionalista polgármester ténykedését mutatja be Érpatakon, az 1750 fős kelet-magyarországi településen egy holland dokumentumfilmes kameráján keresztül. Orosz a “szent és egységes diktatúra” szószólója, hitvallása szerint az ember legfőbb erényei a fegyelem és a harcos lélek. A jobbikos városvezető csak kétféle embert ismer: azokat, akik az érpataki modell szempontjából építő, és azokat, akik romboló módon élnek. Orosz Mihály Zoltán eltökélte: jobb világot teremt. De vajon tényleg jó ez az általa megálmodott világ?

Vetítik:

  • 2015. szeptember 23. Uránia Nemzeti Filmszínház 2. emelet l Nagyterem l 18.15
  • 2015. szeptember 26. Uránia Nemzeti Filmszínház l Nagyterem l 17.15

A szak-művész – USA, 2014

A szak-művész az amerikai történelem legtermékenyebb festményhamisítójának története. A tehetséges, művész precíz utánzataival, több mint harminc évig csinált hülyét a kurátorokból Amerika-szerte. Hogyan tudta elkerülni a lebukást ennyi időn át? Képeit ingyen adta, hol jezsuita papnak, hol mecénásnak álcázva magát – gyakorlatilag leleplezhetetlen volt. A helyenként kalandregénybe illő történet másik főszereplője egy irattáros, aki megszállottan próbálta nyakon csípni a szélhámost. A macska-egér játék végül váratlan fordulatot vett – és megint egyszer kiderült, hogy a valóság néha bizony sokkal meglepőbb néha, mint a fikció.

Vetítik:

  • 2015. szeptember 24. Uránia Nemzeti Filmszínház 2. emelet l Nagyterem l 19.00
  • 2015. szeptember 25. Uránia Nemzeti Filmszínház l Nagyterem l 11.00

A mi falkánk – USA, 2014

Az Angulo-fivérek születésüktől fogva a társadalomtól elzárva élnek egy manhattani lakásban. Apjuk soha nem engedi ki őket az utcára, éles eszű anyjuk volt a házitanítójuk. A családon kívül se barátaik se ismerőseik nincsenek. A külvilágról csak filmekből tájékozódhatnak, nem csoda, hogy mániákusan újra és újra megnézik, sőt, néha el is játsszák őket gondosan kidolgozott, házi készítésű díszleteik között. Ám amikor egyikük végre meglép otthonról, minden megváltozik.

Vetítik:

  • 2015. szeptember 23. Uránia Nemzeti Filmszínház l Nagyterem l 21.00
  • 2015. szeptember 24. Uránia Nemzeti Filmszínház 2. emelet l Nagyterem l 11.00

(Forrás: Mozi.24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik