Közélet

A Maffia vállalta magára a budapesti gerillaakciókat

Városszerte titokzatos ismeretlenek piknikeztek utcán élő emberekkel.

Az elmúlt hetekben számos hírt kaptunk attól, hogy kisebb csoportok titokzatos gerillaakciókat hajtanak végre Budapest-szerte. A kerékpárral, pokrócokkal és étellel megrakott kosarakkal felszerelt ismeretlenek letelepedtek az utcán élő hajléktalanok mellé, hogy együtt piknikezzenek velük. Mint kiderült, a nem miden napi akciót a közösségi főzéseiről, bringás ételosztásairól, érzékenyítő programjairól és más, a rászoruló embereket támogató kezdeményezéseiről ismert Budapest Bike Maffia (BBM) szervezte „Gerillapiknik” néven.

„A Gerillapiknik legfontosabb célja az volt, hogy felhívjuk a budapestiek figyelmét a hajléktalan emberek problémáira, csökkentsük a velük kapcsolatos negatív előítéleteket és új önkénteseket toborozzunk – mondta a Budapest.24.hu-nak Havasi Zoltán, a BBM alapítója. – Igyekeztünk házias és egyben egészséges ételekkel megvendégelni őket, amelyek elkészítéséhez a legjobb minőségű alapanyagokat használtuk fel. A pokrócokat és a megmaradt ételeket természetesen náluk hagytuk.”

A BBM az elmúlt hetekben közel húsz ilyen pikniket rendezett: egy-egy alkalommal egy-másfél órát töltöttek a rászorulókkal. „Sajnos a bringás ételosztásainkon általában legalább 120-150 adag ételt osztunk ki, így csak ritkán van időnk, lehetőségünk arra, hogy közelebbről is megismerjük azokat, akiket támogatunk – magyarázta Havasi. – Pedig mindenkinek szüksége van egy kis odafigyelésre és törődésre – a hajléktalan embereknek különösen.”

Havasi szerint az akció sikeres volt: számos új önkéntes csatlakozott a BBM-hez. „Remélem,hogy a példánk ragadós lesz, és mások – magánemberek, párok, baráti vagy munkahelyi társaságok – is megrendezik majd a saját gerillapiknikjüket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik